Παρασκευή 23.08.2019
Τσομπόλης Σπύρος
Γ. Παπανδρέου 2
Πλαταριά
46100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνα:
00302665071071
00306977708021
MHTE 0621K123K0071201

Το Ποτάμι Καλαμάς

Το φράγμα του ΚαλαμάΠοταμός της Ηπείρου, έχει τις πηγές του στο όρος Μιτσικέλι σε υψόμετρο 1.300 m, ρέει μέσα από τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, το μήκος του φθάνει τα 115 km. Πρόκειται για τον δεύτερο σε μήκος ποταμό της Ηπείρου μετά τον ¶ραχθο. Ονομάζεται ακόμη και σήμερα με τα δύο του ονόματα. Το αρχαίο ΘΥΑΜΙΣ και το σύγχρονο ΚΑΛΑΜΑΣ.Το αρχαίο όνομα ΘΥΑΜΙΣ προέρχεται από την λέξη Θύω η οποία σημαίνει: Κινούμαι άγρια...
Σήμερα τον ονομάζουμε Καλαμά, γιατί σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι πηγές του βρίσκονται σε μια περιοχή των Δολιανών η οποία είναι γεμάτη από καλάμια.
Μέχρι τη δεκαετία του 60 οι εκβολές του ποταμού Καλαμά ήταν νότια του Μαυρονόρου, κοντά στην Ηγουμενίτσα. Τότε κατασκευάστηκε ένα αρδευτικό φράγμα με στόχο να μεταφερθεί η κοίτη του ποταμού βορειότερα για να δημιουργηθούν έτσι νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Σήμερα ο Καλαμάς εκβάλει βόρεια του βουνού της Σκουπίτσας (Μαυρονόρος) και νότια του λόφου της Το παλιό δέλτα του ΚαλαμάΜαστιλίτσας (Μασκελινίτσας). Εχει δημιουργήσει ένα νέο δέλτα με τις προσχώσεις του που συνεχώς επεκτείνεται με γρήγορο ρυθμό.
Μπορούμε να το επισκεφτούμε από την Ηγουμενίτσα πηγαίνοντας προς τη Σαγιάδα.Στο χωριό Ράγιο, πρίν από το φράγμα, στρίβουμε αριστερά στο χωματόδρομο. Μόλις δούμε αριστερά μας την υπερυψωμένη γέφυρα του Καλαμά, που είναι και η τελευταία, την περνάμε, και στρίβοντας αριστερά πορευόμαστε ώσπου να τελειώσει ο χωματόδρομος. Συνεχίζουμε με τα πόδια ώσπου να φτάσουμε στο σημείο που το ποτάμι ενώνει με τη θάλασσα. Οι ποτάμιες κοιλάδες αποτελούσαν φυσικές διαβάσεις από τα λιμάνια προς την ενδοχώρα, γι αυτό πολλοί οικισμοί χτίστηκαν κατά μήκος του Καλαμά. Ένας από αυτούς ήταν ο βυζαντινός οικισμός Οσδίνα ή Ουζντίνα που βρισκόταν στη ράχη της Παλιοχώρας, ακριβώς κάτω από το σημερινό χωριό Πέντε Εκκλησιές.
Το Θεογέφυρο
Το ΘεογέφυροΣτην περιοχή της Ζίτσας, κοντά στο χωριό Δεσποτικό, υπάρχει ένα παράξενο δημιούργημα της φύσης,που οι ντόπιοι αποκαλούν Θεογέφυρο, δηλαδή γεφύρι φτιαγμένο από τον Θεό. Και αυτό γιατί σύμφωνα με ένα θρύλο, ο Θεός δημιούργησε το γεφύρι μετά από παράκληση μιας μάνας που είχε παγιδευτεί από τα νερά του ποταμού, ώστε να τη βοηθήσει να πάει κοντά στο παιδί της. Στην πραγματικότητα το σπάνιο αυτό γεωλογικό φαινόμενο είναι δημιούργημα της μακρόχρονης διάβρωσης του ασβεστολιθικού βράχου από τα νερά του Καλαμά που περνάνε ορμητικά σε εκείνο το σημείο. Το φυσικό γεφύρι, σχεδόν τοξωτό, έχει μήκος περίπου 45 μέτρα, πλάτος 3-4 μέτρα και βρίσκεται 20 περίπου μέτρα πιο ψηλά από τα νερά του ποταμού, μέσα σε ένα φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση και υπέροχη ομορφιά.

Εκβολές και τα Στενά Καλαμά
Δέλτα και Διαδρομή Στενών Καλαμά