Τρίτη 23.07.2019
Τσομπόλης Σπύρος
Γ. Παπανδρέου 2
Πλαταριά
46100 Ηγουμενίτσα
Τηλέφωνα:
00302665071071
00306977708021
MHTE 0621K123K0071201

Παλαιά και νέα Σαγιάδα

Η Παλαιά Σαγιάδα από την αρχαιότητα ήταν μια πολύ σημαντική πόλη κυρίως λόγω της γεωγραφικής θέσης της και του λιμανιού της.Όμως δύο μεγάλοι σεισμοί, ένας το 1823 και ένας το 1872, έπληξαν σημαντικά την Παλαιά Σαγιάδα για να ακολουθήσει το 1943 η πυρπόληση και η ολοκληρωτική καταστροφή της από τους Γερμανούς.
 Η Νέα Σαγιάδα είναι ένα παραθαλασσιο ωραίο ψαροχώρι, απέναντι απο την πόλη της Κέρκυρας και το τελευταίο πριν τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.Απέχει από την Πλαταριά 30Km Κατοικήθηκε για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, από κατοίκους που είχαν εκδιωχθεί κατά την πυρπόληση της Παλιάς Σαγιάδας απο τους Γερμανούς.
Η Δημοτική αρχή και οι κάτοικοι δεν επαναπαύτηκαν μόνο στις επισκέψεις των ψαροφαγάδων για την ανάπτυξη της περιοχής τους. Μόλις ανακάλυψαν τις ευεργετικές ιδιότητες της λάσπης που βγαίνει από τη λιμνοθάλασσα την αξιοποίησαν ώστε να υπάρχει ακόμα ένας πόλος έλξης για τους επισκέπτες. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το λιμανάκι  θα δείτε δεξιά σας τις υπαίθριες εγκαταστάσεις για λασπόλουτρα ακριβώς δίπλα από το δρόμο. Η χρήση τους είναι δωρεάν ενώ υπάρχει και επιβλέπων γιατρός στο ξύλινο σπιτάκι - ιατρείο που βρίσκεται εκεί.
Υπάρχουν δύο δεξαμενές λάσπης όπου η παραμονή είναι γύρω στα 20 λεπτά. Στη συνέχεια στέγνωμα στον ήλιο και τελικά ξέπλυμα στις καμπίνες ντους που υπάρχουν στο πίσω μέρος του χώρου.
Οι πιο σημαντικές παραλίες της Σαγιάδας είναι το Κεραμίδι και το Στροβίλι ,απέχουν από το λιμάνι περίπου 5-10min με το αυτοκίνητο
Με κέντρο τον οικισμό   της παλιάς Σαγιάδας (ο οποίος  αποτελεί και τον κύριο πόλο έλξης με τις εκκλησίες, τα καλντερίμια, τα αλώνια, και τα σπίτια του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον), ο επισκέπτης    μπορεί να επισκεφτεί πλήθος αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή, καθώς και χώρους ευρύτερου ενδιαφέροντος:
 Το φράγμα του ποταμού Καλαμά
 Ο υγροβιότοπος στο δέλτα του ποταμού Καλαμά
 Το παλαιό γεφύρι στον Καλαμά
 Η αρχαία Τιτάνη
 Η αρχαία Ελέα
 Η αρχαία Κεστρίνη, αρχαία χώρα των Χαόνων
 Η αρχαία Τορώνη, στις εκβολές του Καλαμά (πρώην Κερκυραϊκή Περαία)