23.08.2019

. 2

46100
:
00302665071071
00306977708021
MHTE 0621K123K0071201

ΗγουμεντσαΟ νομς Θεσπρωτας, στο βορειοδυτικ κρο της Ελλδας, εναι μα κατεξοχν ορειν περιοχ που σχηματζεται απ τις δυτικς οροσειρς της Πνδου, που βαθμιαα χαμηλνουν δυτικ προς τη θλασσα. Ανμεσα στις οροσειρς αυτς ανογονται μικρς στενμακρες κοιλδες, που διασχζονται απ τους ποταμος Καλαμ και Αχροντα, οι οποοι δεχμενοι τα νερ πολλν μικρτερων ποταμν και χειμρρων εκβλλουν στο Ινιο πλαγος. Οι λιγοστς απκρημνες ακτς εναλλσσονται με πολυριθμους μικρος και μεγαλτερους ρμους χαρζοντας δκαια σε αυτν την ορειντερη περιοχ της Ελλδος τον χαρακτηρισμ ευλμενος Θεσπρωτα που δισωσε η αρχαα γραπτ παρδοση. Τo νομα της η Θεσπρωτα το πρε απ τον Πελασγ ηγεμνα θεσπρωτ, ο οποος κτισε και την πρτη θεσπρωτικ πλη την Κχυρο, πou μετονομστηκε σε Εφρα.
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
Εναι η πρωτεουσα του νομο Θεσπρωτας και αποτελε σμερα να απ
Η Σαγιδατα σημαντικτερα λιμνια χι μνο για την Ελλδα αλλ για ολκληρη την Ευρπη. Η κατασκευ της Εγνατας οδο  κνει ακμη πιο σημαντικ την θση της. Διαθτει αμτρητες φυσικς ομορφις στις περιοχς γρω απ την πλη. Μλις 5χλμ. απ το κντρο της πλης βρσκεται η πανμορφη χερσνησος του Δρπανου με παραλα μκους 8χλμ.
ΣΥΒΟΤΑ
Αναμφισβτητα αποτελε να απ τα ωραιτερα μρη της Ελλδος. Δεκδες μικρς παραλες σε συνδυασμ με το πρσινο των λφων και το γαλζιο της θλασσας συνθτουν το πανμορφο τοπο των Συβτων. Τα Σβοτα εναι γνωστ απ την αρχαιτητα. Εκε εχε γνει η περφημη ναυμαχα των Συβτων μεταξ Κερκυραων και Κορινθων το 433πΧ.
ΠΛΑΤΑΡΙΑ
Η Πλαταρι βρσκεται 12 χλμ απ την Ηγουμεντσα στην διαδρομ προς
Η Μον ΓηρομερουΑθνα.Οι θαυμσιες ακρογιαλις με τα κρυστλλινα νερ, τα τρα κμπινγκ και οι αμμδεις πλαζ προσελκουν τον επισκπτη που εδ μπορε να γευτε φρσκο ψρι απολαμβνοντας την ηρεμα της θλασσας.
ΠΕΡΔΙΚΑ
Στον παραλιακ δρμο μεταξ Συβτων και Πργας βρσκεται η πανμορφη Πρδικα. Ειδυλλιακ, ελκυστικ, αληθιν μαγευτικ η λη περιοχ, με τις παραλες, τα νησκια, αποτελε ξεχωριστ εμπειρα για τον επισκπτη παραθεριστ.
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ - ΣΟΥΛΙ
Βρσκεται ανμεσα σε δο ιστορικ ποτμια, τον Αχροντα και τον Καλαμ. Χτισμνη στους πρποδες του ρους Γκορλα δημιουργε μια επιβλητικ εικνα. Στο παρελθν υπρξε μεγλο πνευματικ και εμπορικ κντρο. Σζονται μχρι σμερα κτσματα απ την εποχ της
Οι Φιλιτεςτουρκοκρατας. Μσα στην πλη βρσκεται και ο εξαρετος Βυζαντινς Νας της Παναγας της Παραμυθις.17 χλμ απ την Παραμυθι υπρχει το χωριο Γλυκ απο που περνει ο ποταμς Αχροντας.Σε μικρ απσταση απ την Γφυρα της Γλυκς βρσκονται οι πηγς του ποταμο Αχροντα, που μπορε να πει κποιος περπατντας. 28 χλμ απ την Παραμυθι βρσκονται τα χωρι του Σουλου που τo νομα τους χει συνδεθε με τους αγνες των κατοκων κατ των Τορκων κατακτητν.
ΦΙΛΙΑΤΕΣ
Οι Φιλιτες στο παρελθν αποτελοσαν να απ τα πιο σημαντικ κντρα εμπορου της περιοχς, μιας και βρισκταν πνω στον δρμο που οδηγοσε απο το Λιμνι της Σαγιδας προς τα Γιννενα.Ο επισκπτης μπορε να επισκεφθε τη Μον της Παναγας Γηρομερου του 13ου αινα, τη Μον Καμτσιανης που κτστηκε το 1613 και κοσμεται με αξιλογες
Τα Σβοτατοιχογραφες, το Λαογραφικ μουσεο Τσαμαντ και το χωρι Κεραμτσα που βραβεθηκε στις 40 πρτες παγκσμιες διακρσεις ως πρτυπο ανπτυξης, περιβαλλοντικς προστασας και ποιτητας ζως των κατοκων, στην συνδισκεψη HABITAT II. Το χωρι Πλασιο εναι τπος καταγωγς της Κυρ Φροσνης.
ΣΑΓΙΑΔΑ
Η Σαγιδα αποτελοσε να πολ σημαντικ λιμνι λγω της γεωγραφικς της θσης. Βρσκεται απναντι απο την πλη της Κρκυρας μσω της οποα διακινονταν ο κριος γκος του βενετικο εμπορου.Στην Σαγιδα μπορε να απολασει κανες φρσκο ψρι στο μικρ γραφικ λιμανκι της,
ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ
To Μαργαρτι βρσκεται στον δρμο προς Αθνα.Χτστηκε το 18o αινα. Στο Μαργαρτι κατοικοσαν αγδες. Απομεινρια εκενης της εποχς
Οι πηγς του Αχροντασζονται μχρι σμερα (παλι αρχοντικ, ο μιναρς ενς κατεστραμμνου τζαμιο, και να κστρο).
ΟΡΕΙΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Μορφολογικ η Θεσπρωτα εναι κυρως ορειν. Στο παρελθν τα παρλια ταν λιγτερο κατοικημνα απο τι το εσωτερικ κι αυτ κυρως απο τον φβο των πειρατν. τσι στο εσωτερικ του νομο βρσκονται χωρι, τα περισστερα απο τα οποα ετε χουν ερημσει ετε χουν πολ λγους κατοκους.Τα χωρι αυτ εναι χτισμνα απ την σπρη πτρα της περιοχς σκαρφαλωμνα πνω στις πλαγις των βουνν και μσα σε πανψηλα δντρα. Αξζει να τα επισκεφθε κποιος και να θαυμσει την θαυμσια αρχιτεκτονικ πλρως εναρμοσμνη με το τοπο.